Vilken inbindning ska boken ha

14 september 2020 Lily Hansen

De flesta tänker nog att inbindningar hos bokbinderier är något som endast de stora förlagen arbetar med. Inget kunde vara mera fel. Som privatperson eller företag kan man beställa tjänsterna och valen är många. Samlar man på tidsskrifter så kan de få en vacker inbindning. 

Har man massor av dagböcker som man vill bevara och ha i bokhyllan så kan de ge dem ett vackert omslag. Vissa gamla böcker är unika och vackra som de är. Då kan man beställa en bokkassett, en låda där skriften kan bevaras i tryggt förvar utan att ta skada av omgivningen.

 

Vilket material är bäst

Det är egentligen en smaksak. Läderinbundna böcker är slitstarka och håller länge. Men man kan egentligen välja vilket material som helst. Kanske man gjort en bok med minnen till en speciell person och vill välja ett tyg som passar gåvans karaktär. 

Eller så vill man binda in företagets årsredovisning med enkelt papper. Det finns inga rätt eller fel. Fråga bokbindaren om råd för att få veta vad som passar bäst för den specifika skriften.

 

Mycket att tänka på

Tänk tanken att man skapat en bok som handlar om ens föräldrar. Tanken är att det är boken som ska finnas i familjen och gå från generation till generation. Man berättar familjens historia genom äventyr från en svunnen tid. Boken är klar och den ska tas till bokbindaren för att färdigställas. I den stunden är det viktigt att man tänkt igenom hur man vill att boken ska se ut. 

Några frågor som kommer att ställas är:

  • Ska pärmen vara mjuk eller hård?
  • Hur ska pärmarna kläs – papper eller tyg?
  • Vill man ha ett försättsblad i fint papper?

Har man inte svaren på alla frågor kan bokbinderiets personal hjälpa och guida i alla val. Målet är att slutresultatet ska bli det man sett framför sig under skrivandets gång.

Fler nyheter