Vad man ska tänka på vid val av förskola

21 maj 2019 jonas olsson
Vad man ska tänka på vid val av förskola

Att välja förskola är inte en enkel uppgift. Man vill så klart det bästa för sitt barn och att det nya äventyret, som så småningom kommer att lägga grunden för framtiden, ska få en så bra start som möjligt. Det räcker inte bara med att det ska vara en trygg plats, utan också någonting som hjälper din ögonsten att utvecklas och ha kul på vägen. Vad som är viktigt att tänka på kan variera beroende på vad man som förälder själv prioriterar, men hörnstenarna brukar i regel att vara desamma: att behoven som ditt barn har alltid ska tillgodoses.

Privat eller kommunal

När ditt barn har fyllt ett år har du rätten att låta hen gå i förskola. Du har också rätten att välja vilken form av förskola det ska handla om. Allt detta låter förmodligen självklart. Likaså att det både finns privata och kommunala förskolor. Men att välja den rätta förskolan för ditt barn kan vara kämpigt. Det är här du, föräldern, har en hel del att djupdyka i. Du behöver dock inte oroa dig för att privata förskolor skulle medföra extra kostnader, det gör dem inte. Det kan dock finnas kösystem i sådana fall, så se gärna till att vara ute i god tid om det blir ditt val.

Vad är viktigast

Det är bra om man lär sig skillnaden på pedagogik och ideologier. Det förstnämnda handlar mest om på vilket sätt man undervisar; de flesta skolor har dock gemensamt att omsorg och lek ska vara på tapeten. Men man kan också ha en ideologisk grundidé, som till exempel Vindruvans Förskola i Norrköping, som har värdegrund som bottnar i kristendomen. Allmänna förskolor har till exempel inte möjlighet att ha en sådan inriktning. Det viktigaste är att din minsting hittar den rätta platsen att utvecklas i. Vare sig det handlar om ideologi, riktlinjer eller helt enkelt en plats som ditt barn erkänner sin kärlek till.

Fler nyheter