Vad är en personlig assistent?

15 augusti 2021 Lily Hansen

Både barn och vuxna kan ha rätt till personlig assistans. Personer som har omfattande och varaktiga funktionshinder har rätt till den hjälp som de behöver för att kunna utföra de sysslor som hör till vardagen. En assistent hjälper dig med det som kallas för grundläggande behov. Dit räknas den hjälp som du behöver för att tvätta dig, klä av och på dig, äta, andas och gå på toaletten. Du har även rätt att få hjälp med att kunna kommunicera med andra och hjälp med sondmatning om du är i behov utav det.

Det är du som är arbetsledaren och bestämmer hur du vill ha det och hur hjälpen ska se ut. Du gör det som du själv klarar av med hjälp utav din assistent och ni löser uppgiften tillsammans. Assistenten ska inte göra jobbet åt dig utan bara assistera dig och hjälpa till exakt där behovet finns så ett gott samspel mellan båda parter är viktigt. Vill du veta mer kan du göra ett besök hos till exempel http://adena-assistans.se/.

 

man and woman holding hands on street

 

Vem utför personlig assistans?

Det är du själv som bestämmer hur stödet ser ut, assistansen ska vara utformad efter dig och det du behöver. Du själv väljer vem som ska vara din assistent, det är viktigt att personkemin stämmer väl. Du får alltid möjligheten att träffa personen som eventuellt blir din assistent innan du bestämmer dig. Det är viktigt att du känner dig trygg och bekväm med den som ska hjälpa dig då ni kommer att samarbeta mycket.

Om du vill så kan du välja någon som du redan känner väl som din assistent, annars finns det olika alternativ som till exempel kommunen som utförare eller privata assistansutförare. Du har även möjlighet att vara din egen arbetsgivare och då sköter du all administration och anställning av din assistent på egen hand.

Fler nyheter