Släpp fram stillheten

02 september 2019 Mikael Barani
Släpp fram stillheten

Meditation ses i mångt och mycket fortfarande som något flummigt och hippe-tokigt. Nämn ordet så ser folk blundande människor konstiga poser för sitt inre.
Men egentligen är meditation något väldigt enkelt. Det handlar om att våga släppa fram lugnet – det lugn som vi alla bär inom oss.

Komikern och podcastaren Duncan Trussell kallade en gång meditation för ”courageous slacking”. Alltså ”modigt hängande”. 
Nu undrar du förstås varför det skulle krävas mod för att bara hänga runt och chilla.
Svaret är att det där lugnet skrämmer oss. Eller kanske rättare så är det allt som ligger i vägen för lugnet som skrämmer oss.

Livet i sig är egentligen ganska enkelt: Acceptera det som är och du får kraft att utföra stordåd.
Enkelt, eller hur? 😉

Men eftersom vi människor gärna vill att saker ska vara svåra och utmanande så ser vi också till att det blir så. Vi vill gärna att det ska finnas en hel del lidande på vägen mot någon sorts frälsning, framgång, eller vad du nu vill kalla det för. 
Kanske är det därför vi så gärna håller kvar vid våra negativa upplevelser, och upprepar dem ända tills vi ligger i jorden.

Missförstå mig rätt: Livet är fyllt av saker som utmaningar, problem och smärta. Men lidande är alltid valfritt.

Meditation hjälper oss att skala av allt det där. Men först måste vi som sagt ta oss igenom en del smärta och bök. Detta är anledningen till att många av oss inte orkar sitta stilla med oss själva i mer än några sekunder.

Vill man ha lite hjälp på vägen så erbjuder https://nyttadesign.se/ bland annat meditationskuddar som gör livet lite enklare.
Eller varför inte förbättra sömnen genom att låta huvudet vila på en bovetekudde under natten?

Nästa gång du inte har något att göra, blunda en stund och se vad som kommer fram inom dig. Även om det skulle kännas jobbigt och läskigt, betrakta bara tankarna utan att låta dig svepas med av dem.

Fler nyheter