Se över ditt hus efter svartmögel

16 september 2019 Lily Hansen
Se över ditt hus efter svartmögel

Symtom som rinnande näsa, huvudvärk, kliande ögon och hosta kan vara orsakade av svartmögel. Svartmögel är ett samlingsnamn för flera mögelarter som har mörk eller svart färg. Om man känner mögellukt är det viktigt att ta reda på varifrån den kommer. Mindre angrepp kan eventuellt tvättas bort med hjälp av diskmedel och vatten. Större angrepp bör så snart som möjligt åtgärdas av en saneringsfirma. Ibland kan man också se fläckar eller märken på väggarna eller i taket. Är man osäker kan man köpa ett svartmögel test. Då får man snabbt svar på om man har svartmögel i sitt hem.

 

 

Trivs i fuktiga miljöer

 

Mögelsvampar trivs och frodas i fuktiga miljöer. Tyvärr gör våra levnadsvanor att vi ofta gynnar dessa miljöer. Långa varma duschar skapar kondens i badrummet långt efter att duschen är avslutad. En stormkokad middag gör detsamma i köket. Men förekomsten av svartmögel kan också bero på en gammal vattenskada eller problem med byggnadskonstruktionen. Det är väldigt vanligt att ett mögelangrepp kan spåras till det fuktiga utrymmet under huset.

 

Förebygg uppkomst och spridning

 

För att möglet ska trivas och sprida sig krävs näring i form av organiskt material, fukt och rätt temperatur. Om en av dessa faktorer inte är gynnsam för möglet kan man förhindra spridningen. Tyvärr går det inte att förhindra att över huvud taget få in mögelsporer i sitt hem eftersom de finns i både inne- och uteluften. Istället bör man satsa på att försöka göra miljön för möglet så ogynnsam som möjligt. Avfuktning är det man bör börja med. Se till att ha god ventilation i badrummet, till krypgrunden och andra ställen som brukar vara fuktiga. En avfuktare kan hjälpa till att torka ur utrymmen. En luftrenare kan hjälpa till att neutralisera skadliga biprodukter från möglet. Viktigast av allt är att hålla koll på sitt hem och upptäcka eventuella angrepp i tid.

Fler nyheter