På väg mot singulariteten

05 september 2019 Mikael Barani
På väg mot singulariteten

Känner du till Ray Kurzweil? Han är futurolog och utvecklingschef på Google. Han har förutspått framtiden sedan slutet av 90-talet och har hittills prickat rätt nästan nio av tio gånger. Smått otroligt faktiskt.

Bland annat siar han att i slutet av detta sekel kommer endast en liten minoritet av mänskligheten vara som vi är idag – helt organisk. Istället kommer huvuddelen av jordens intelligenta livsformer att vara robotar samt människor som på olika sätt är integrerade med maskiner. 
Redan om knappt 25 år kommer AI – artificiell intelligens – att gå om människan som den smartaste och mest kapabla formen av liv på jorden. Detta kallas för singulariteten.

En fullständigt svindlande tanke. Speciellt om du backar bandet med 25 år och tänker att vi då blott befann oss i internets barndom. Ville du ladda ned en mp3-låt fick du vänta en timme tills den var nere. Och ljudkvaliteten var inte särskilt bra.

Undrar vad framtidens IT-konsulter kommer att ha för arbetsuppgifter? Man kan bara föreställa sig konversationerna på ett företag som Iteration: ”Chefen har säckat ihop igen. Kan någon gå in och köra en snabb uppgradering?”

Klart är att vi står inför helt enorma förändringar i hur vi definierar liv.
Förutsatt att Kurzweil får rätt: Tänk om man kunde ta med någon född i början på 1900-talet och visa personen i fråga början på 2100-talet? Det skulle i sammanhanget nästan vara som att vara med när människan upptäckte elden.

Som tur är så är det en bit kvar tills AI tar över showen. Även om det i slutändan kommer att gå fort, så känns det än så länge som om att vi har tid på oss att förbereda oss. 
Vem vet? Det kan ju också bli så att något händer på vägen och Kurzweil får fel. 
Då kommer vi kanske att sitta där igen, gnidandes pinnar mot varandra, i hopp om att tända elden igen.

Fler nyheter