Odling av trädgårdsväxter

21 juli 2020 william eriksson

Plantskolan är en plats där man själv odlar växter från frön och sticklingar, eller låter mindre plantor växa till sig inför försäljning. Många handelsträdgårdar har en kombination av plantskola och försäljning för att hålla igång verksamheten under hela året eller ha bättre kontroll över kvalitet och sänka inköpskostnaderna. Kvaliteten på växter som man köper direkt från odlaren brukar vara mycket bra, eftersom man köper dem i samma miljö som de är odlade. De har därför även sluppit transporten med allt vad det innebär. Som besökare kan det vara roligt att själv få se hela processen från små plantor till stora fullvuxna växter. Det kanske också kan inspirera till egna odlingar framöver.  

 

Besök hos växthandeln

När man kommer in genom grinden eller dörren till en handelsträdgård så brukar det vara en nästan överväldigande känsla av alla de växter som står i stora sjok i alla regnbågens färger. För att inte behöva låta halva familjen gå hem på grund av platsbrist i bilen, så kan det vara en god idé att ha en plan för vad man ska köpa redan innan man åker till handelsträdgården. Men lämna alltid utrymme för något extra väldoftande, roligt eller gott, för det känns alltid extra lyxigt att få unna sig något speciellt i växtväg.

 

 

Barnens egna val

Varför inte ta en dag på handelsträdgården och göra den till barnens dag. Låta dem välja och vraka bland örter, ätbara växter och färgglada sommarblommor. Kanske gör man egna odlingslådor till dem när man kommer hem och låter dem få känna glädjen av att odla och se något växa upp från ett frö eller en liten planta. Ätbara växter brukar alltid vara barnens favoriter på handelsträdgårdar, så köp gärna dessa. Var bara noggrann med att inte placera ätbara växter ihop med giftiga växter hemma i trädgården så att både barnen och de vuxna kan vara trygga.  

Fler nyheter