När man var liten

08 juni 2019 jonas olsson
image

Det finns en bild av att barn idag spenderar all sin tid inomhus, framför surfplattan, spelkonsolen eller datorn. De rör på sig för lite och äter onyttigt. Det ligger mycket i den bilden. Om du jämför med din egen barndom minns du den antagligen som mycket mer aktiv.

Vi brukar ha lite av ett selektivt minne ju äldre vi blir. När vi tänker tillbaka på den glada barndomen är det lätt att bara minnas de roliga, aktiva stunderna. Utelek, spring och klättring. Men visst fanns det stunder där också du stannade inne, latade dig, såg på tv eller spelade spel?

 

Skolor som värnar om naturen

Poängen är att aktiva minnen, särskilt ute i naturen, etsar sig fast. Vi minns dem när vi blir äldre. Om det finns möjlighet att låta ditt barn få chansen att skapa sig egna minnen, få frisk luft, motion och kunskap om moder natur: Varför inte ta den?

Flera friskolor för yngre arbetar aktivt med något som kallas “friluftsfrämjande pedagogik”. Hela systemet bygger på att låta barn komma i kontakt med naturen och lära sig om hur viktig roll den spelar i våra liv. Istället för stillasittande undervisning är mycket upplevelsebaserat, där barnen blir mer aktiva och deltagande i sitt eget lärande.

Klimatsmarta barn

Nya undersökningar visar att barn blir mer och mer engagerade i klimatfrågor och det är upp till föräldrar och skola att bistå med information och kunskap om de frågor som barn har om ämnet. Friluftsfrämjande skolor är en utmärkt lösning och verkar fylla det kunskapsbehov som finns.

Som förälder bör du undersöka om skolor med friluftsundervisning finns i ditt närområde. Ett exempel är en skola i svedala som även har fritidshem i anknytning till skolan, vilket gör att barnen också får naturupplevelser på fritiden tillsammans med sina skolkamrater. Det är en trygg och jordnära miljö där du kan låta ditt barn skapa minnen för livet.

Fler nyheter