Låt kompressorn göra jobbet

08 juni 2020 patrick pettersson

En kompressor är en finurlig manick som kan göra en mängd olika saker. Den kommer nämligen i en många olika utföranden, även om dessa fungerar på ett likartat sätt. Enkelt förklarat kan man säga att en kompressor komprimerar – pressar samman – olika saker. Det kan handla om exempelvis luft, som när man pumpar däck eller styr delar av större maskiner. Vilken kompressor man ska använda beror alltså helt och hållet på vad för uppgift den är tänkt att utföra. Det här är en uppfinning som kan användas av både nybörjare och proffs, i den egna verkstaden hemma eller på en arbetsplats.

 

Olika typer av kompressorer

Kompressorer brukar vanligtvis delas in i tre kategorier. Dessa är kolvkompressorer, radialkompressorer och axialkompressorer. En kolvkompressor är den äldsta och vanligaste typen av kompressor. Den kan vara antingen oljesmord eller oljefri, enkelverkande eller dubbelverkande och med olika antal cylindrar. Radial- och axialkompressorerna är båda dynamiska, vilket innebär att luft sugs in i ett snabbt roterande hjul som accelererar till en hög hastighet. Rörelseenergin omvandlas sedermera till statiskt tryck, istället för konstant flöde som hos vissa andra kompressorer.

 

Användningsområden för kompressorn

Kompressorer används ofta på verkstäder, både för att driva handverkyg och styra maskiner. Den används också i värmepumpsystem, det vill säga anordningar som för över värme från en varm plats till en kall plats. Kylskåp. Frysar, luftkonditionering och värmepumpar är exempel på värmepumpsystem. Vad man i allmänhet behöver tänka på när man använder en kompressor är att den behöver ha en viss överkapacitet eftersom det minskar risken för överhettning och slitage. Om man behöver köpa en kompressor så har Chicago Pneumatic ett mycket brett urval att välja mellan. Förutom att sälja kompressorer ägnar de sig också åt service och underhåll av redan befintliga maskiner. Det är alltid tryggt med en återförsäljare som har koll på de egna grejerna.

 

 

 

 

Fler nyheter