Instrument – ett vitaminpiller för hjärnan

30 maj 2019 Mikael Barani
Instrument – ett vitaminpiller för hjärnan

Enligt teorin så berodde den mänskliga hjärnans utveckling på hur våra förfäder rörde sig genom sin omgivning. Detta hängde samman med att människan kunde gå och springa ikapp andra däggdjur genom att vara uthållig. Vi utvecklades helt enkelt av att vara en seg art som slog andra djur på långdistans.
En hare må springa ifrån oss i stunden, men på ett öppet fält får den snart slut på bränsle och vi kommer ikapp. Precis som i den berömda berättelsen om haren och sköldpaddan.

På senare år har det visat sig att musik har en betydande inverkan på vår kognitiva förmåga. Alltså hur vi tänker, tar till oss information och omvandlar den till kunskap.
I en artikel i Aftonbladet från 2015 uttalar sig Fredrik Ullén, som arbetar som professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet, om ämnet.
Han pekar på studier som visar på att barn som lär sig spela instrument i tidig ålder har lättare för att lära sig språk och matematik. Barnen som spelar ett instrument gör även bättre ifrån sig i iq-tester.
Jämfört med att idrotta så har musiklektioner dubbelt så stor effekt på den kognitiva förmågan hos barn. I varje fall pekar forskningen på detta. 

Nu ska man såklart inte stressa och tvinga sitt barn till att börja spela ett instrument för att ”man blir smartare av det”. Däremot så är det alltid välkommet att exponera barn för musik och instrument.
Är det så att ditt barn vill prova på att spela så har danska DanGuitar ett stort utbud av till exempel barngitarrer. Precis som namnet antyder är en barngitarr anpassad efter ett barns mindre händer.

Bor du inte i närheten av Grenå i Danmark så har DanGuitar blixtsnabba leveranser genom sin hemsida. Vi vuxna vet ju själva hur svårt det är att låta bli guran när man väl får feeling.

Fler nyheter