Håll koll på taket

25 juni 2020 patrick pettersson

Det är viktigt att hålla koll på sitt tak och att årligen göra en besiktning. Detta för att säkerställa att skador inte uppstått som kan göra att vatten och fukt kan leta sig in. Ju tidigare man hittar felen desto större är chansen att man hinner minimera skadorna som annars kan bli kostsamma. Hinner vatten rinna in på vinden kan det ge upphov till mörka fläckar, murket trä och dålig lukt. Därför ska man kontrollera sitt tak både in- och utvändigt. Har det precis regnat kraftigt kan det vara en god idé att ta sig en extra titt uppe på vinden. Precis efter ett regn är det nämligen som lättast att se om något är fel. 

 

Planera och budgetera 

För att kunna besiktiga taket utvändigt måste man ta sig upp där. Man kan även be en takläggare att utföra besiktningen. En takläggare i Stockholm eller någon annanstans kan bedöma hur länge det nuvarande taket håller och vilka reparationer som eventuellt måste göras omgående. Ett tak utsätts för stora påfrestningar av väder och vind och speciellt områdena runt skorsten och takfönster är extra känsliga. Har man koll på takets skick blir det också enklare att förbereda sig och budgetera för bytet. Låt en takläggare lämna en kostnadsfri offert: https://www.stb.se/

Byta taktyp

Oftast så lägger man samma typ av tak som tidigare men det går även ibland att byta. På äldre fastigheter är det vanligt med tegel eller plåt men det finns även material som exempelvis skiffer, betong, papp och gröna tak eller sedumtak som de egentligen heter. Funderar man på att byta taktyp ska man låta en takläggare göra en bedömning ifall det är möjligt. Vill man exempelvis byta från plåt till tegel måste man först försäkra sig om att husets konstruktion klarar av att bära upp ett tungt tegeltak.

Fler nyheter