Grå starr – en vanlig ögonsjukdom som kan behandlas

23 maj 2023 Maja Bergman Lindberg

Grå starr, även känt som katarakt, är en vanlig ögonsjukdom som påverkar miljontals människor världen över. Det är en progressiv förändring i ögats naturliga lins som leder till suddig syn och minskad synskärpa. I denna artikel kommer vi att utforska vad grå starr innebär och hur det kan behandlas för att återställa synförmågan.

Vad är grå starr?

Grå starr är en ögonsjukdom som uppstår när ögats naturliga lins blir grumlig. Linsen är normalt sett genomskinlig och hjälper till att fokusera ljuset på näthinnan för att skapa en klar syn. Men med grå starr blir linsen gradvis ogenomskinlig och skapar en suddig eller dimmig syn. Detta kan påverka både avstånds- och närsyn.

Orsaker till grå starr

Den exakta orsaken till grå starr är ännu inte helt klarlagd. Dock finns det flera faktorer som kan öka risken för att utveckla sjukdomen. Vanliga riskfaktorer inkluderar åldrande, genetiska faktorer, skador på ögat, användning av vissa mediciner och andra medicinska tillstånd som diabetes. Exponering för ultraviolett strålning och rökning kan också spela en roll i utvecklingen av grå starr.

grå starr

Symtom på grå starr

Symtomen på grå starr kan variera från person till person. De vanligaste symtomen inkluderar:

  1. Dimmig eller suddig syn.
  2. Svårigheter att se tydligt på avstånd eller nära håll.
  3. Minskat kontrastseende.
  4. Ökad känslighet för starkt ljus.
  5. Färgförändringar i synfältet.

Om du upplever något av dessa symtom är det viktigt att söka medicinsk hjälp för en korrekt diagnos av grå starr, och lämplig behandling.

Behandling av grå starr

Lyckligtvis kan grå starr behandlas effektivt genom en kirurgisk procedur som involverar avlägsnande av den grumliga linsen och ersättning med en konstgjord lins. Den vanligaste metoden för att behandla grå starr är känd som kataraktoperation. Under denna operation avlägsnas den grumliga linsen och en intraokulär lins, även känd som en IOL, placeras in för att återställa synen.

Kataraktoperation är en säker och rutinmässig ingrepp som vanligtvis utförs som en dagkirurgisk procedur. Det finns olika typer av IOL som kan anpassas efter individuella behov, inklusive monofokala linser för att korrigera syn på ett avstånd och multifokala linser för att ge synskärpa på både avstånd och nära håll.

Förebyggande åtgärder

Förebyggande åtgärder för grå starr är viktiga för att minska risken för att utveckla sjukdomen eller fördröja dess progression. Här är några tips för att bevara ögonhälsan:

  1. Skydda ögonen från solens skadliga UV-strålning genom att bära solglasögon med UV-skyddande linser utomhus.
  2. Sluta röka eller undvik att börja röka, eftersom rökning kan öka risken för att utveckla grå starr.
  3. Ät en balanserad kost som är rik på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Gröna bladgrönsaker, frukt, nötter och fisk kan vara särskilt fördelaktiga för ögonhälsan.
  4. Kontrollera ditt blodsocker om du har diabetes, eftersom dålig kontroll av blodsockernivåerna kan öka risken för ögonsjukdomar, inklusive grå starr.
  5. Följ regelbundet upp med en ögonläkare för att upptäcka eventuella förändringar i ögat och få tidig behandling vid behov.

Att vara medveten om riskfaktorerna och vidta lämpliga åtgärder för att bevara ögonhälsan kan bidra till att minska risken för att utveckla grå starr och andra ögonsjukdomar.

Fler nyheter