Bra flugrulle stärker chansen till storfångst

04 mars 2020 patrick pettersson
Bra flugrulle stärker chansen till storfångst

Flugfiske är en fantastiskt rolig och spännande form av fiske, som lockar många entusiaster till såväl strömmande vattendrag som insjöar – samt i allt högre utsträckning även till havsvikar. På senare år har det blivit allt populärare att fiska exempelvis gädda på det här sättet, men de vanligaste arterna är alltjämt laxfiskar som öring, harr, röding och regnbåge. En nyckel till framgångsrikt flugfiske är att ha en bra och välfungerande utrustning – inte minst flugrullen har stor betydelse för dina chanser att landa drömfisken. Med rätt rulle får du en snabbare och bättre invevning samtidigt som du minskar risken att dra sönder dina tafsar.

 

Flugrullen saknar betydelse för själva kastet

Till skillnad mot för spinn- och haspelrullar av olika slag har flugrullen ingen funktion kopplad till själva kastet. Vid flugfiske utgör själva linan kastvikten, och kastet sker genom att man svingar linan fram och tillbaka i luften samtidigt som mer och mer lina matas ut till dess att man har möjlighet att nå den punkt i vattnet där man siktar. Kasttekniken anses av många vara rätt lurig och kräver helt klart en del träning. Rullens funktion är i stället att magasinera linan och att bromsa fisken när den rusar.

 

 

Rullen måste matcha övrig utrustning

Flugutrustningar är indelade efter ett viktsystem för linan, där klass 3 är lättast och klass 12 tyngst. Det är viktigt att din flugrulle är anpassad efter övrig utrustning och att den har rätt viktklass. Vanliga material i rullen är aluminium eller kolfiber. Numera tillverkas de allra flesta rullar i så kallad large-arbor, vilket innebär att spolen har en vid diameter som gör drillningen mjuk och minskar risken för att tafsen går av när fisken rusar. Är du på jakt efter bra Flugrullar i Göteborg hittar du det utan problem. Flugfiskeshopen.se är ett bra ställe att börja leta på.

Fler nyheter