Behöver du uppsöka en veterinär i Sundbyberg?

07 september 2020 jonas olsson

Det är inte bara när dina husdjur blir sjuka eller råkar ut för en olycka som du kan behöva uppsöka en veterinär. Har du hund eller katt så bör du också se till att de är vaccinerade samt då och då göra en allmän hälsokontroll.

Det är rekommenderat att borsta ditt husdjurs tänder ibland, men det kan vara lättare sagt än gjort – speciellt när det gäller katter. En veterinär kan hjälpa till att rengöra katten eller hundens tänder. De kan även klippa klor eller ge råd om husdjuret lagt på sig några kilo för mycket.

Det har också blivit allt vanligare att resa med sitt husdjur och en veterinär kan se till att du får hjälp med alla nödvändiga vaccinationer. Ditt husdjur kan dessutom behöva avparasiteras för att få sitt pass.

Sterilisering eller kastrering för djurets bästa

Om du inte planerar att avla på din katt så är det viktigt att sterilisera eller kastrera den, speciellt om det gäller en katt som vistas utanför hemmet. En veterinär i Sundbyberg kan hjälpa dig kastrering och sterilisering året runt. Många veterinärer har också ett paketerbjudande så du i samband med ingreppet kan få ditt husdjur chipmärkt till en reducerad kostnad.

En anledning till att veterinärer rekommenderar att sterilisera katter som ej används i avel är för djurets egen hälsa. En honkatt löper ofta och det påverkar hennes psykiska välmående. Vid sterilisering så slutar katten löpa och en steriliserad honkatt riskerar inte att få livmoderinflammation. Risken för tumörer i juvren minskar också drastiskt.

När det kommer till hankatter så mår hankatten också bättre rent psykiskt av att kastreras. Du kommer framför allt märka skillnad på att han inte längre försöker markera revir överallt. Okastrerade hankatter tenderar till att skvätta och bli lynniga. Är du osäker så kontakta en veterinär som kan ge dig råd.

Fler nyheter