Med egen arm

20 augusti 2020 Lily Hansen

En kranbil i västerås är en lastbil som med hjälp av en fastsatt kranarm själv kan lasta och lossa sin egen last och därmed inte vara beroende av varken kajer att angöra eller någon slags motviktstruck eller liknande.

Genom en finurlig konstruktion av bilens kran kan man vika ihop den mellan förarhytten och flaket så pass att den inte sticker ut åt något håll och knappt ens syns. Trots detta har ändå kranen ofta en stor räckvidd och kan lyfta mycket höga vikter om det behövs.

  

Som extra stöd  

Med en kran som lyfthjälp behöver man ibland en extra stabilitet så att inte kranbilen välter vid tunga lyft. Därför använder man sig av monterade stödben som man, precis som kranen, kan fälla ihop när de inte används. Stödbenen sitter på kranbilens sidor och skjuts ut ett par meter på varje sida med hjälp av liknande styrfunktion som man använder sig av till kranen.

För ytterligare stabilitet har man tjocka gummiplattor som man lägger under stödbenens fötter, vilket gör att stödbenens vikt fördelas på en större markyta. Är man osäker på vikten och stabiliteten så brukar man ta det säkra före det osäkra och använda sig av stödbenens extra säkerhet.

 

 

Fast på släpet

Kranen på en kranbil kan användas med millimeters exakthet. Därför kan man tryggt lyfta även de känsligaste material och sätta dem precis där man vill på kranbilens släp eller där man vill lossa det. En last som fraktas fästs alltid på flaket och därför är kranens exakthet extra viktig.

På det viset kan man placera lasten där man har fästen för dragremmar eller rör som håller lasten på plats. Kranen som finns på en kranbil är skapad så att man använder sig av remmar som fästs runt det man ska lyfta och sedan i kroken på kranen. Det ger möjligheten att lyfta allt man önskar.

Fler nyheter